Blog

Pampelišky

Mám ji ráda. Smetanku lékařskou neboli pampelišku. Zářivě žlutou léčivou rostlinu, která mi připomíná zářící slunce. Je to léčivka a léčí nejen moje tělo, ale i moji duši.

Chodila jsem se synem do rozštěpového centra na Vinohrady. Tenkrát ani žádná jiná možnost nebyla, všichni s rozštěpem chodili do rozštěpových center. Léčba nebyla tak roztříštěná jako dnes. Vybavuji si, že jsem jednou viděla plakát s pampeliškami na dveřích ordinace. Doma jsem pročetla několikrát webové stránky. Měla jsem však pocit, že pampelišky jsou jen pro maminky s malými dětmi. Tenkrát jsem neměla sílu zapojit se k pampeliškám. Celou dobu jsem sledovala činnost sdružení. Až jednou jsem našla odvahu a připojila se. Trvalo mi to 10 let. Nemusíte čekat tak dlouho, jako já. 

Už se nebojím podělit se o zkušenosti s léčbou rozštěpu nebo o střípky ze života s rozštěpem. Už spolupracuji se Šťastným úsměvem a jsem moc ráda. Přijali mě mezi sebe, dospělou s dospělým synem. Přijali mě mezi maminky s dětmi, protože Šťastný úsměv je tu pro nás pro všechny. Děti nebo dospělí, to je jedno, všichni jednou byly dětmi a všichni jednou budou dospělými. Jsem moc ráda, že tu mohu být s Vámi. Šťastný úsměv, z. s. byl založen dne 11. března 2005, já se přidala v květnu 2015 a pomáhám. 

Pampelišku mám moc ráda. Každý rok se těším na tu záplavu žlutých květů a každý rok vařím pampeliškový sirup.

© Jana Šibalová