Blog

Den nejen pro dětskou knihu

Já čtu, ty čteš, my všichni čteme.

Dne 2. dubna se již několik desítek let slaví jako Mezinárodní den dětské knihy. Datum svátku dětské knihy bylo vybráno úmyslně, neboť 2. dubna 1805 se narodil dánský spisovatel Hans Christian Andersen. V knihovnách po celém česku můžete prožít neobvyklou noc nazvanou Noc s Andersenem a zažít plno dobrodružství. Svátek dětské knihy podporuje čtení dětem. Děti rády poslouchají, když jim dospělí čtou. Potom i samotné děti čtení více baví.

Já čtu, ty čteš, my všichni čteme. Čtení uspokojuje emoční potřeby dítěte, vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem, podporuje psychický rozvoj dítěte, posiluje jeho sebevědomí, učí samostatnému myšlení, rozvíjí představivost, zlepšuje soustředění i uklidňuje, přináší znalosti, učí děti hodnotám a rozlišování dobra od zla a je tou nejlepší investicí do úspěšné budoucnosti dítěte. Mohli bychom najít spoustu dalších a dalších pozitivních příkladů.

Dospělí to mají stejné. Čtení příběhů podporuje psychický rozvoj, posiluje sebevědomí, učí životním dovednostem. Příběhy se učíme.

Knihy, které mohou inspirovat životní cestu. Knihy, kde rozštěp zaplétá nitky příběhu

 

© Jana Šibalová