Blog

Hlas Dvojky

Musela jsem se pousmát. Rádio R - Dvojka vyhlásila soutěž o hlas dvojky. Téma znělo: "Můj zážitek z cest" a rozsah mluveného slova maximálně jedna minuta. Tak jsem to zkusila. Dnes 23. 1. je to dva roky, co mi vytrhali všechny zuby z horní čelisti.

Můj zážitek z cest

Už se vám to někdy stalo? Odešel mi zub. Můj vlastní zub. Ani se nerozloučil a byl pryč. No a já jsem nyní na cestě za novým zubem. Cesta je to dlouhá, plná zážitků, že by to vydalo na celou povídku nebo na román.

To byste nevěřili, co všechno musím podstoupit, abych mohla dojít na konec cesty. Chodím do ordinace, povozit se na zubařském křesle. Jsem bez zubu a někdy s provizorním zubem.

Hlásky mi v puse dělají, co chtějí. Utíkají ven z pusy jinak, než jsem byla naučená. Bez zubu prostě správnou výslovnost nedám. Někdy je mi špatně rozumět.

Na konci cesty mě čeká můj úplně největší zážitek. Nový, pěkný a pevný zub.

Nevybrali mě, říkám manželovi. "Jejich chyba, nevědí, o co přicházejí", říká mi s naprosto vážnou tváří. Usmívám se, zahřálo mě to u srdce. Já jsem ráda, že jsem si to zkusila. Vyzkoušela si namluvit jednu minutu ze svého, pro mě naprosto nejdůležitějšího, zážitku z cest. Chcete si mě poslechnout? ...

© Jana Šibalová

Přílohy k článku
Jméno souboru Popis Velikost
zub.mp3 903.7 Kb