Blog

Štika

Léčba, to nejsou jen nemocnice, čekárny a ordinace. Léčba, to není jen strach, bolest. Léčba nejsou jen omezení, příkazy a zákazy. Je to mnohem více. Je to i plno úsměvných zážitků a radostí z úspěchů v léčbě. Chvilka se štikou patří k mým zážitkům, které mi spolehlivě vykouzlí úsměv na tváři.

Stojím v koupelně, lehce opřená o umyvadlo. Stojím nehybně a dívám se do zrcadla. Nedívám se na sebe, ale někam do dálky. Nepřítomný pohled. Oddaluji to, co mám udělat. Zase. Zase si je musím dát do pusy. Zase si je musím nasadit. Krásné, pěkně vybarvené a vyrovnané v řadě. Zoubky, zuby, jak jim někdy říkám zubiska, jsou precizně provedené. Je to provizorní celková snímatelná horní náhrada, umělý chrup, zubní protéza, provizorka, klapačka nebo jak se tomu ještě říká. Jsem ve fázi léčby, kdy je musím nosit co nejméně. 

Usměju se. Vzpomněla jsem si na rozhovor se synem. 
"Proč máš ty zoubky?" ptá se. 
"Abych nějak vypadala," odpovídám unaveným hlasem.
Podívá se na mě mile a řekne mi: "mně se líbíš víc bez zoubků", úsměv a dodává, "jsi jako ryba". Našpulí pusu, otevře a zavře. Jak to dělají ryby, když je vytáhnou z vody na břeh. 
"Si blbej" reaguji na jeho představení, lehce strčím do jeho paže a rozesměju se. Musela jsem se smát. Smějeme se oba.
"Jaká ryba jsem?", nedá mi to, abych se nezeptala. Potřebuji si ujasnit, co jsem vlastně zač. "Kapr?"
Chvíli přemýšlí a vítězně mi oznamuje. "Ne, ty jsi štika." Odchází.

Tak štika, to je pěkné. Usmála jsem se v duchu. To se mi líbí. Být štika není špatné. Je to dravá ryba a já se také musím s některými úkoly v životě poprat. 

Jak to souvisí s rozštěpem? To je jednoduché. Setkají se s další léčbou všichni ti, co mají rozštěpem zasaženou čelist a chybí část kosti a chybí zuby. Tam, kde je zasažena čelist a na prahu dospělosti dokončí protetickou léčbu. Tam, kde se obrousí zdravé okolní zuby k nasazení můstku. Není to definitivní řešení, neboť můstek má omezenou životnost 10 - 15 let. Můstek lze nasadit maximálně třikrát a pak přijde na řadu extrakce zubů. Bezzubá horní čelist a snímatelná zubní náhrada. Napsala jsem pro Šťastný úsměv, z.s. článek. Je umístěný v záložce Příběhy dospělých s příznačným názvem Léčba pokračuje i v dospělosti

© Jana Šibalová