Blog

Úsměv

Úsměv je výraz tváře, provázející radostné vnitřní rozpoložení člověka. Úsměvem reagujeme na pozdrav, na radostnou novinu i na žádost o pomoc. Úsměv o nás prozradí víc, než si myslíme.

Mezinárodní den úsměvu 5. 10.
Světový den úsměvu je velmi milým dnem. Usmívám se, protože úsměv nic nestojí. Mám s úsměvem lepší náladu a možná udělám radost i někomu dalšímu. 

Mám ráda usměvavé lidi kolem sebe. Laskavý a vřelý pozdrav s úsměvem dělá den příjemnější. Usmívám se na sebe i na lidi kolem. Zjistila jsem, že mi to takhle vyhovuje více, než se mračit.

Měla jsem letos na jaře příležitost být na chvilku ve Spojených státech amerických. Velmi mě překvapili místní lidé a jejich usměvavé tváře. "To je přesně to, co potřebuji", říkala jsem si. Přibalila jsem si na cestu zpátky výzvu, že se budu více usmívat. Na sebe, na ostatní, na celý svět. Jak řekli, tak udělali. Ráno vstanu a usměji se na sebe do zrcadla, používám úsměv při pozdravu, při rozhovoru s lidmi. Každý den si najdu příležitost pro úsměv. S úsměvem je mi lépe.

Nebylo tomu tak vždy. Měla jsem ostych usmívat se, měla jsem ostych jen se dívat zpříma. Byla jsem velmi citlivá na svůj obličej. Vrozená vývojová vada obličejový rozštěp mi zasáhl do života nejen fyzickou bolestí, ale i tou psychickou. Smáli se mi, vysmívali se mi, uráželi mě. Děti i dospělí. Podívat se na někoho zpříma nebo usmát se na někoho jsem pod tlakem všech těch zkušeností nezvládala. Sklonit hlavu, sklonit oči a jít. ... Ufff, jsem ráda, vážně jsem ráda, že tohle období už mám za sebou. Mám mravenčení po těle jen při vzpomínce na ty léta. 

© Jana Šibalová