Blog

Dilema

Sedím a čtu si příběh maminky rozštěpové holčičky. Krásný příběh. Zůstává mi v myšlenkách část věty: „návrh na ukončení těhotenství od lékařky na genetice.“ Proč? Protože s tím mám také zkušenost.

Skutečně je možnost volby ukončit těhotenství kvůli nonsyndrovému obličejovému rozštěpu? Trochu teorie, to co říká zákon a vyhláška, jsem popsala v minulém článku a nyní už konec teorie a pátrám dále.

Hledám v příloze vyhlášky slovo rozštěp. Marně. Není tam. Je obličejovým rozštěpem ohrožen život ženy nebo je prokázáno těžké poškození plodu? Je obličejový rozštěp, nonsyndromový, závažný genetický důvod? Obličejový rozštěp má mnoho podob. Na wikipedii si můžete přečíst základní význam slova rozštěp  a nějaké další základní informace. Je to vrozená vada léčitelná. Já sama mám celkový oboustranný rozštěp a náš syn také. Vím, že je to léčitelná vrozená vada.

Před 28 lety jsem ve 24. týdnu těhotenství slyšela: „Vaše dítě má celkový oboustranný rozštěp. Napíšu Vám návrh na ukončení těhotenství, tady mi to podepište, že souhlasíte s potratem.“ Lékař odešel pro další posily, pro další lékaře. Nechal mě tam ležet, zmatenou, v slzách. Tým lékařů se na mě dívá, vidí, že mám za sebou léčbu rozštěpu a říkají mi, že život s rozštěpem je hrozný a že přeci nechci přivést na svět stejně postižené dítě. „Vy s tím máte nějaké zkušenosti, Vy máte rozštěp? Nebo někdo z Vašich blízkých, známých nebo Vaše dítě?“ Ptám se asi zbytečně, ne žádné zkušenosti nemají, protože normální život s rozštěpem se přece žít nedá. Nenechali by to jistě dojít tak daleko, nedopustili by, aby jejich dítě mělo rozštěp. Jeden mluví, ostatní pokyvují hlavou. Jaký tedy žiju život já do dneška, pomyslím si. Jen vrtím hlavou, že své dítě nedám. Nesouhlasím s potratem. 

Jako by mi vmetli písek do tváře. Svoje dítě jsem uchránila, ale pochybnosti zůstaly. Každé zrníčko písku jsem musela sejmout z tváře, každé zrnko písku vyplakat z očí. Pochybnosti zmizely, až když jsem se očistila, vyplakala. Doufám, že jsem smyla všechny zrnka pochybností, doufám, že jsem nepředala pochybnosti synovi.

Bylo to už dávno, změnila se doba, lidé i režim, medicína dělá pokroky, ale některé věci zůstávají. Jak je možné, že dnes budoucí maminky slyší z úst lékařů návrh na ukončení těhotenství kvůli obličejovému rozštěpu, nonsyndromovému? Myslíte, že moje budoucí snacha uslyší na genetice větu: „Napíšu Vám návrh na ukončení těhotenství“? Komu uvěří? Mně, svojí tchýni s rozštěpem nebo lékaři, vzdělané osobnosti v bílém plášti?

© Jana Šibalová           

P. S. Narodil se zdravý syn. Náš starší syn nemá obličejový rozštěp. Chybně stanovená diagnóza mohla tenkrát znamenat zabití zdravého dítěte. Stres a psychický nátlak se však podepsal na nás všech, hlavně na synovi. 

Zdroj
článek na webu Vitalia.cz Chceme jenom dokonalé děti. Ostatní ukončíme. 

Přečtete si také
článek Být či nebýt autorského dua Martina Kolísková a Jana Šibalová včetně komentářů
diskuzní vlákno k potratu ve 22 týdnu těhotenství na webu Modrý Koník
milý komentář na webu spolku Šťastný úsměv